Current Affairs Quiz Questions and Answers 2020 || 30 Mar 2020 ||

TODAY CURRENT AFFAIRS

30 MAR 2020

(01) According to domestic rating agency ICRA, India’s GDP growth rate will rise by only_______ in 2020-21 due to corona virus impact.

  1. 5%
  2. 3%
  3. 1%
  4. 2%

Ans. :- D. 2%

(02) Which IIT has launched Project “Isaac” to engage students in creative project during Corona lockdown ?

  1. IIT Bangalore
  2. IIT Guwahati
  3. IIT Gandhinagar
  4. IIT Delhi

Ans, :- C. IIT Gandhinagar

(03) Which Space Force has launched an Advanced Extremely High-Frequency satellite (AEHF-6) for its military communications ?

  1. US
  2. Russia
  3. France
  4. India

Ans. :- A. US

(04) Union Minister of Health & Family Welfare has launched the National Teleconsultation Centre (CoNTeC). Who is our Union Minister of Health & Family Welfare ?

  1. RK Singh
  2. Dharmendar Pradhan
  3. Harsh Vardhan
  4. NOT

Ans. :- C. Harsh Vardhan

(05) India’s largest COVID-19 hospitals will be set up in which state ?

  1. Odisha
  2. Jharkhand
  3. Punjab
  4. Maharastra

Ans. :- A. Odisha

(06) North Macedonia has joined officially as the 30th and newest member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO). What is the capital of North Macedonia ?

  1. Tirane
  2. Skopje
  3. Bujumbura
  4. Praia

Ans. :- B. Skopje

(07) IAAF suspends which Indian shot putter for 4 years for doping violation ?

  1. Ram Singh Yadav
  2. Navin Chikara
  3. Hima Das
  4. KT Irfan

Ans. B. Navin Chikara

(08) Mega Merger of 10 PSBs to be effective from 1st April 2020. After the amalgamation the total number of Public Sector Banks in the country will come down to ________ banks.

  1. 10
  2. 15
  3. 18
  4. 12

Ans. :- D. 12

(09) From 1st April 2020 all branches of Andhra Bank and Corporation Bank will operate as branches of which bank ?

  1. SBI
  2. UBI
  3. PNB
  4. UCO

Ans. :- B. UBI

(10) The 1st prototype of hospital isolation coach have been created successfully by which railway ?

  1. Northern
  2. Central
  3. East coast
  4. Western

Ans. :- Northern

(11) The government of India has set up how many empowered groups to deal with COVID-19 ?

  1. 10
  2. 9
  3. 5
  4. 11

Ans. :- D. 11

(12) National Book Trust will launch apublishing series titled ‘ Corona Studies Series’ . Who is the chairman of National Book Trust India ?

  1. Harsh Vardhan
  2. Joseph Lowery
  3. G P Sharma
  4. Chandan Rathore

Ans. :- C. G P Sharma

(13) Beni Prasad passed away recently, he belongs to which field ?

  1. Politic
  2. Sports
  3. Education
  4. Medicine

Ans. :- A. Politic

(14) ICICI Bank has rooled out the banking services on WhatsApp. Where is the headquarter of ICICI Bank ?

  1. Delhi
  2. Mangalore
  3. Chennai
  4. Mumbai

Ans. :- D. Mumbai

(15) Which Indian was selected for FIFA campaign against COVID-19 ?

  1. Sunil Chhetri
  2. Virat Singh
  3. MS Dhoni
  4. Sunil Lamba

Ans. :- A. Sunil Chhetri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *